Het aspergeseizoen is weer begonnen! De officiële opening van het aspergeseizoen vond donderdag 14 april plaats. Het aspergeseizoen eindigt traditiegetrouw op 24 juni. (Sint Jan)

De asperge is al 5000 jaar bekend als groente, geneeskrachtig kruid en versiering. Volgens de overlevering vindt de groente haar oorsprong in het oude Mesopotamië, het gebied rondom het huidige Irak en Iran. De oudste bewijzen van een aspergecultuur zijn gevonden in de piramide van Sakkara (Egypte), waar men muurtekeningen aantrof van een offergave voor een farao.
Door de eeuwen heen heeft de asperge een lange weg bewandeld om uiteindelijk via Italië en Frankrijk begin twintigste eeuw in Nederland te aarden. Allereerst in de buurt van Bergen op Zoom en de zandige duingebieden. De Nederlandse aspergecultuur is dus ‘slechts’ zo’n honderd jaar oud. Na de Tweede Wereldoorlog is de aspergecultuur pas echt tot leven gekomen en wel in Noord-Limburg, dit door de geschikte arme zandgronden. Tegenwoordig is de asperge in elke Nederlandse provincie te vinden maar ligt het centrum nog steeds in Noord- en Midden-Limburg en Noord-Brabant.

In samenwerking met Hugo Wijbenga, chefkok van Smaak & Ko, zullen wij u de komende weken op de hoogte houden over alles wat betreft de asperge. Wat voor soorten zijn er, waar moet ik op letten als ik ze koop, hoe moet ik ze bewaren maar ook een aantal leuke recepturen. Uiteraard zullen wij daar smaakvolle wijnen bij selecteren, die uiteraard op dat moment scherp geprijsd zijn.

Een voorproefje van een uitstekende aperitief wijn voor bij uw aspergediner is de Pinot Blanc van Daniel Ruff uit de Elzas, of de Riesling Trocken van Weinkellerei Kessler Zink uit Duitsland. Bekijk ze hier bij onze aanbiedingen.