Witte asperges
De meest verkochte (en geproduceerde) asperges in Nederland zijn wit (97%).
Groene asperges
Slechts 3% bestaat uit groene asperges. In landen zoals Engeland en Italië worden voornamelijk groene asperges geconsumeerd. Nederlandse restaurants bieden steeds vaker gerechten met groene asperges van eigen bodem.
Paarse asperges
Ook worden er op zeer kleine schaal paarse asperges geproduceerd en aangeboden.
De paarse asperge kan zowel gekookt als rauw gegeten worden. Het hoge suikergehalte maakt deze variant bijzonder geschikt voor verwerking in salades.
Belangrijkste verschillen

De witte asperge groeit in de grond (aspergebedden), groen en paars boven de grond.
Daarnaast moet wit altijd goed worden geschild en bij groene asperges alleen de dikke (16-20mm). Bij paarse asperges hoeft alleen het onderste stukje van de stengel afgesneden te worden.
Zaad
Bij de aspergeveredelaars worden speciale zaden gekweekt voor de aspergeplant.
Deze zaden worden bij de plantvermeerderaars uitgezaaid en groeien uit tot een aspergeplant. Vervolgens gaan deze aspergeplanten naar de aspergetelers. Zij poten de planten voor witte asperge in de aspergebedden. Na twee jaar kan er voor het eerst geoogst worden. In het voorjaar worden de bedden opgehoogd en glad afgestreken zodat de asperges kunnen groeien voor de oogst. De aspergebedden worden meestal afgedekt met zwart/wit folie.
Groei
In het voorjaar groeit uit de aspergeplant (wortel) een nieuwe stengel, de asperge. Omdat asperge een meerjarig gewas is, groeit na het oogstseizoen de asperge door tot een plant met loof. In de herfst wordt het loof van de aspergeplant geel en sterft af. De opgebouwde suikers trekken via de sapstroom naar de wortels. Deze voedingsstoffen zorgen voor nieuwe stengels in het volgende oogstseizoen.
Oogst
Aspergetelers oogsten van begin april tot 24 juni, meestal handmatig. Half maart en begin juli wordt er soms ook wel geoogst, maar kleine hoeveelheden. Witte asperges groeien in de grond (aspergebedden), groen en paars boven de grond. Bij wit wordt er meestal zwart/wit folie op de bedden gelegd voor kwaliteit, tegen verkleuring en ter vervroeging van de oogst. Zwart aan de bovenkant, ontvangt de warmte van de zon ter vervroeging en de witte zijde stoot warmte af. De teler kiest afhankelijk van het weer welke zijde boven ligt. Ook wordt er soms transparante folie over de zwart/wit folie gelegd (minitunnels) voor nog meer vervroeging. Bij de oogst wordt de folie opgelicht. Als er een barstje of kopje zichtbaar is, heeft de asperge de juiste lengte en kan geoogst worden.
De asperges worden na de oogst ongeveer 6 uur in koud water gezet om verkleuring en uitdrogen te verkomen. Vervolgens worden de asperges gewassen, op maat gesneden en gesorteerd naar kwaliteit. Steeds vaker zijn asperges ook al geschild verkrijgbaar. Na afwegen en verpakken gaan de asperges naar de veiling, restaurant, supermarkt, groenteman of wordt door de teler zelf aan huis verkocht.

En vanaf daar is het aan u! Asperges a la Flamande of op Klassieke wijze? Hoe eet u ze het liefst? Voor elke wijze hebben wij een passende wijn. Kunt u deze niet vinden? Dan zoeken wij graag voor u. Laat ons dat dan even weten via info@wijnbasket.nl
Mogen wij een suggestie geven? Probeer de El Arino eens, vol fruit en heerlijk sappig.